joi, 29 aprilie 2010

A. “Impactul exploatarilor miniere asupra mediului. Studiu de caz: CARIERA DE SULF din Munţii Călimani”

De ce am ales această temă? În urmă cu patru ani am fost în Munţii Călimani şi am fost profund impresionată de impactul activităţilor antropice şi de modificările majore aduse în peisajul geografic, prin efectele asupra tuturor componentelor mediului, de modul în care omul poate modifică ireversibil mediu, am rămas marcată de cum arată întreaga zonă pe care se extinde exploatare. Între timp am am început să mă documentez asupra activităţilor care au dus la aceste impresionante transformări şi astfel am fost motivată de să realizez acest studiu:




Cariera de sulf din Munţii Călimani se află printre principalii factori poluanţi din România. Activităţile de exploatare prin extracţie au dus la transformarea parametrilor mediului pe o suprafaţă foarte extinsă. Perimetrul afectat conţine zona de exploatare ce se prezintă sub formă de trepte circulare successive, puternic destabilizate, afectate de procese meteorice şi gravitaţionale, favorizând extinderea poluării; de asemenea sunt incluse zonele de depozitare ale materialului rezultat în urma prelucrării rocilor aduse din carieră, uzine miniere şi clădiri dezafectate, diferite instalaţii de transport şi prelucrare care dau un peisaj cracteristic. Degajările sulfuroase duc la apariţia ploilor acide, la distrugerea vegetaţiei, iar râurile din zonă sunt poluate în întregime. Fenomenul unic de vulcanocarst observant în cadrul Grotelor Luanei a dispărut în urma activităţilor de exploatare a zăcământului de sulf.





Acest studiu se bazază pe o intensă cercetare practică susţinută de o amplă documentare bibliografică, realizată în scopul de a trage un semnal de alarmă.

Acest blog vine în susţinerea site-ului www.cariardesulf.calinani.ro care sper ca va fi curand iar disponibil. Sper ca împreună cu cei interesaţi să reuşim să realizăm ceva frumos!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu