joi, 29 aprilie 2010

1.3. RELIEF

Munţii Călimani au altitudinea maximă de 2100 m atinsă în Vf. Pietrosul şi se caracterizează prin asimetrie. Forma lor se aseamănă cu un dreptunghi, cu lungimea de 60 km şi lăţimea de 30 km, având o suprafaţă de cca 2000 kmp.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




 Relieful se caracterizează prin prezenţa a două părţi distincte: prima, reprezentată de zona centrală, ce prezintă un platou larg ce urcă până la altitudinea de 1300-1600 m. Cupola şi craterul sunt bine conturate, orientate către nord-estul masivului. Craterul este stins, larg de 10 km şi adânc de 800 m. Datorită eroziunii, marginile craterului au căpătat aspecte sinuoase. În jurul conurilor de andezite, care ajung pană la altitudini de 1800 - 2100 m, se întind podişuri de aglomerate vulcanice - denivelate cu 300 - 400 m, piroclastite, cenuşă. În interiorul acesti crater apăreu/apar câteva vârfuri mai mici precum fostul Negoiul Românesc şi Pietricelul.

   A doua zonă este reprezentată de zona vulcano-sedimentară ce înconjoară zona centrală. Negoiul Unguresc - Pietrosul, cu relief alpin total deosebit, reprezintă partea cea mai importantă a Călimanului, cu o creasta nord-vest - sud-est ce se întinde pe o lungime de 4 km, atingând înălţimile cele mai mari din masiv. Această creastă este alcătiută din stive de lave andezitice şi grohotişuri. În jurul masivului central predomină suprefeţele plane, domoale, împădurite, etajate, cu văi largi nu prea adâncite. În partea nordică masivul prezintă căldări glaciare şi este mai este mai abrupt, mai fragmentat.
   Munţii Călimani reprezintă singurii munţi vulcanici din România ce poartă amprenta glaciaţiunii cuaternare, ale cărei urme se pot identifica în sectoarele cu masivitate şi înălţime mai mare. Relieful glaciar este reprezentat grohotişuri şi de circurile glaciare (cel mai bine reprezentate pe versantul nordic, în zona Reţitişului), suspendate la altutudini de peste 1800 m.
   Aglomeratele şi tufurile silicifiate, caolinizate şi limonitizate au favorizat apariţia grotelor Luanei, unice în lume, cu stalactite şi stalagmite metalice, iar aglomeraţiile din zonele înalte au dus la sculptarea “statuilor” cimentate, rotunjite, formate din cenuşi consolidate: Doisprezece Apostoli, Cetatea Tămăului, Dragonii din Pietrele Roşii, Ciungetu.
   Vulcanocarstul: este reprezentat de relieful vulcanic specific Munţilor Călimani ce cuprinde şi stâlpi, ace, coloane prismatice, ziduri, ‘saltele eoliene’, blocuri sferice, acumulări de blocuri dezagregate. Pe latura sud-estică se întâlneşte exo-vulcano-carstul la Ilişoara, Voievodeasa, Păltiniş şi este reprezentat de: lapiezuri, alveole, polii, roci perforate, doline, uvale. De asemenea endo-vulcano-carstul era reprezentat de 12 grote - Grotele Luanei, diferite ca evoluţie, cu tufuri, lave, aglomerate - cu o mare permeabilitate. Vulcanocrstul reprezinta un fenomen unic în lume, descoperit in Munţii Călimani ca urmare a prospecţiunilor miniere din zonă, dispărut în urma activităţilor de exploatare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu