joi, 29 aprilie 2010

2.4. UTILIZĂRILE SULFULUI

   Sulful, numit şi pucioasă, are simbolul chimic S.
   Este un zacământ foarte căutat şi se găseşte în stare nativă sub formă de solid cristalin, sfărâmicios, de culoare galbenă. Este cunoscut dinantichitate. În natură se găseşte atât ca elemant pur, dar mai ales în compuşi chimici - sulfaţi şi sulfuri. Este nemetal multivalent, fiind prezent într-o gamă desul de variată:

• Utilizări :
 - În industria chimică: este folosit la fabricarea acidului sulfuric, aceasta fiind principala sa utilizare. Acidul sulfuric este folosit la rafinarea petrolului (sulful devenind astfel una din materiile prime indispensabile industriei chimice)
- În industria medicamentelor: are de asemenea o importantă utilitate fiind parte componentă din diverse medicamente, mai ales din sulfamide.
- Este folosit la vulcanizarea cauciucului: cauciucul este tratat cu sulf la 130-145 0C, crescând rezistenţa mecanică şi elasticitatea acestuia, astfel, între macromoleculele vecine ale cauciucului se stabilesc punţi formate din atomi de sulf. La tratarea cauciucului cu o cantitate de sulf de 25-40%, se obţine un produs dur, cu rezistenţă mecanică deosebită, numit ebonită. Datorită proprietăţilor electroizolante şi anticorosive, ebonita are diverse utilizăti în electrotehnică.
- În fabricarea unor coloranţi;
 - Deoarece are proprietatea de a arde rapid se foloseşte la fabricarea chibriturilor, prafului de puscă, expolozivilor.
 - Datorită degajării de bioxid de sulf (SO2), este folosit la fabricarea dezinfectanţilor.
   Cerea fiind mare, pe langă extracţia sulfului nativ din pământ s-a trecut la separarea sa (sau a SO2) din minereurile care îl conţin şi în special din pirite şi calcopirite, evitandu-se astfel poluarea zonelor de extracţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu