joi, 29 aprilie 2010

B. PROPUNERI ȘI SOLUȚII

Va aştept pe toti cei interesaţi sa propuneţi, să comentaţi, să vă spuneţi părerea în legatură cu posibititatea ecologizării aecestei zone.

Ce credeţi?
Ce soluţii propuneţi?
Cum comentaţi atitudinea autorităţilor?
Credeţi ca se va investi cu adevarat în ecologizarea acestei zone?
Cum vedeţi viitorul carierei, al haldelor de steril, al fostului oraş minier?



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

4.2. PERSPECTIVE

Cand se vor începe lucrările de ecologizare a zonei?

 Încă din anul 2002 au aparut numeroase articole care susţineau terminarea dezastrului :

 - " Haldele de steril din Călimani vor fi impădurite: "Împădurirea haldelor de steril este destul de complicată, dar trebuie să încercăm, aceasta fiind singura modalitate prin care putem sa reparăm acele uriaşe răni ale scoarţei terestre, făcute de activitatea iresponsabilă de minerit", ne-a spus dl Lificiu. La Exploatarea de sulf din Călimani există aproximativ 200 ha ocupate cu halde de steril. Exploatarea a mai facut obiectul unui studiu al ICAS Cîmpulung Moldovenesc, reconstrucţia ecologica atrăgând şi firme internaţionale. Însă, ultimele au renunţat dupa ce s-au confruntat cu realităţile – costul ridicat al lucrărilor şi câştiguri simbolice de pe urma acţunii. (V.A.) SURSA: Evenimentul Zilei, Suceava 13-03-2002"

 -" O primă încercare de demarare a unor lucrări de reconsţructie ecologică în Călimani s-a făcut în 1997, când Institutul de Cercetări şi Proiectări Miniere (ICPM) Baia Mare a întocmit documentaţia de sistare a activităţii. Prin HG 816/1998, s-a aprobat închiderea perimetrului şi s-au alocat 34 miliarde lei pentru elaborarea proiectului tehnic şi lucrările de reconsţructie ecologică. În 1999, Ministerul Industriei şi Resurselor a sistat elaborarea proiectului tehnic şi a dispus întocmirea unei noi documentaţii, care să cuprindă şi unele aspecte omise. ICPM SA Baia Mare a finalizat documentaţia tehnică de reconstrucţie ecologică pentru cariera propriu-zisă, haldele de steril, platforma industrială, utilităţile aferente şi zonele afectate de scurgeri accidentale de steril. (L.D.) SURSĂ : Evenimentul Zilei, Moldova, 11-04-2003”



 -"Reconstrucţia ecologică a fostei exploatări miniere Călimani costă 600 de miliarde de lei. Modul de administrare a Parcului Naţional Călimani şi reconstrucţia ecologică a perimetrului fostei exploatări de sulf (cea mai mare din ţară) au fost amplu dezbătute zilele trecute de către specialişti, întruniţi la un simpozion găzduit de municipiul - staţiune Vatra Dornei. Şeful Direcţiei Silvice, dl Nichifor Tofan, ne-a spus că organizarea acestui eveniment a fost precedată de semnarea de către reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) şi cei ai Ministerului Mediului a variantei finale a contractelor privind preluarea administrării parcurilor naţionale de către RNP. În categoria parcurilor naţionale intră şi Călimanii. Direcţia Silvică va întocmi în următorii doi ani un plan managerial de administrare a acestui parc, ţinînd cont de sugestiile autorităţilor locale, ale comunităţilor aflate în vecinătatea parcului, dar mai ales ale specialiştilor din domeniul protejării ariilor naturale. Pe termen scurt, prioritară este angajarea de personal care să deservească Parcul Naţional Călimani. Se vor face "selecţii riguroase" astfel încît doar cei pasionaţi de natură să poată accede în aceste posturi. Şeful Parcului Naţional Călimani, ing. Horia Grozavu, a spus că structura aflată în administrare ocupă 384,2 ha, pe care se află specii forestiere valoroase, cum ar fi zîmbrul, unic în România şi rar în Europa. În această zonă a funcţionat pînă în 1997 o exploatare minieră de sulf care a distrus ecosistemele montane. Pentru reconstrucţia ecologică a zonei sînt necesare 600 de miliarde de lei. "Există premise ca lucrările să fie executate cu fonduri de la Banca Mondială", a spus directorul societăţii de minerit "MinBucovina" Vatra Dornei, dl Gheorghe Iordache. Decanul Facultăţii de Silvicultură a Universităţii "Ştefan cel Mare", prof univ dr Radu Cenuşă, şi-a exprimat speranţa că pentru reconstrucţia ecologică a zonei vor fi găsite cele mai bune soluţii şi a propus înfiinţarea unui centru ştiinţific de cercetare interdisciplinar. (I.B.) SURSÂ: Evenimentul zilei, Suceava. 29-05-2004"



 -"Un prim pas în reconstrucţia ecologică a fostei exploatări de sulf din Călimani va fi făcut în această lună, cînd se va face recepţia la terminarea lucrărilor de închidere a galeriilor subterane, prin umplerea lor. Lucrările de reconstrucţie ecologică a perimetrului minier de la Călimani sînt estimate la 485 de miliarde de lei vechi, banii urmînd a fi luaţi printr-un credit de la Banca Mondială de către Guvernul României. Şeful Serviciului Implementări Politici de Mediu din cadru APM, Iluţă Cocriş, a apreciat că lucrările de închidere şi ecologizare în zona fostei exploatări de sulf vor dura aproximativ 3 ani de la acordarea finanţării. "Pînă la sfîrşitul acestui an, sperăm să se finalizeze avizarea proiectului, astfel încît să se înceapă cît mai rapid licitaţia prin care se vor desemna executorii lucrărilor de ecologizare, pentru ca în trimestrul doi al anului viitor să se poată începe execuţia lucrărilor", a precizat Iluţă Cocriş. (Irina B.) SURSA : Evenimantul zilei, Suceava, 24-10-2005"

-" Se pune capăt aventurii de aproape 30 de ani a sulfului din munţii Călimani: În acest an, mamutul poluării sucevene, Exploatarea minieră Călimani, va intra într-un amplu proces de ecologizare > Lucrările costă 600 miliarde de lei vechi, finanţarea fiind asigurată de Banca Mondială, printr-un credit guvernamental. După o lungă perioadă de demersuri, în cursul acestui an vor începe primele proceduri de ecologizare a Exploatării miniere Călimani. În zilele ce vin, în Monitorul Oficial va fi anunţată data selectării executantului, licitaţia desfăşurându-se sub egida Băncii Mondiale, finanţatorul lucrărilor. Exploatarea de sulf din Călimani este ultima dintr-un şir de trei mari probleme istorice de mediu din judeţul Suceava, alături de „bomba chimică” Metadet şi cele 40,2 tone de pesticide de la Direcţia Fitosanitară Suceava, neutralizate deja. SURSĂ: Evenimentul Zilei, 20.05.2006."

- “Un prim proiect făcut de ITPM Baia Mare pentru ecologizarea zonei urma să fie susţinut din bani de la Banca Mondială. Proiectul nu a plăcut însă celor de la Banca Mondială, aşa că oferta financiară a căzut.




- "Un nou proiect de ecologizare, de data aceasta pe banii Guvernului român, a fost acceptat de Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Călimani, iar licitaţia pentru executarea lui a fost cîştigată de firma germană Wittfeld. Peste patru ani, rana din Negoiu ar trebui să aibă măcar un pansament, haldele de steril vor fi fi acoperite cu pămînt bun, iar iazul de decantare ar trebui să fie stabilizat. Volkmar Tippel, reprezentantul Wittfeld, spune că firma va aduce în zonă doar cîţiva specialişti, iar restul echipei va fi completat prin angajarea unor oameni din zona Călimanilor. Sursa: Jurnalul Naţional. 05.07.2008”

   Consider că una dintre metodele de ecologizare a zonei şi de diminuare a extinderii poluanţilor ar fi plantarea de conifare, adaptate la condiţii mai mari ale acidităţii solului. Plantarea s-ar putea face în urma unor eventuale terasări de-a lungul curbelor de nivel, transportându-se în prealabil pământ din zone neafectate. De asemenea s-ar putea transporta înapoi în carieră sterilul, micşorându-se astfel perimetrul afectat. Lucrul acesta presupune forţă de muncă imensă, iar motivele ar trebui să fie argumentate şi bine susţinute. Reconstrucţia eclogică trebuie să respecte o serie de cerinţe, pe care un Parc Naţional le care, şi ar trebui monitorizată atent de personalul parcului.
    De altfel, în “Planul de management al Parcului Naţional Călimani”, în ordinea priorităţilor (de la 1 la 3), monitorizarea evoluţiei peisajelor degradate prin proiectul minier este semnalat ca prioritate de ordin 2, monitorizarea poluării: prioritate de ordin 3
   Prin intermediul celor trei posturi radio, s-ar putea aduce la cunoştinţă publicului dezastrul produs în perimetrul afectat de exploatările miniere, s-ar puta realiza emisiuni deschise publicului, prin intermediul cărora să se promoveze ideea de reconstrucţie ecologică şi să se ceară opinia radioascultătorilor în legătură cu eventualeor metode de reconstrucţie.
   De asemenea, prin intermediul evenimentelor culturale manifestate, sărbătorile locale s-ar putea realiza acţiuni de conştientizare a dezastrului ecologic, acesta ar fi cel mai bun prilej de mediatizare a pericolelor din zonele afectate.
       Am luat legatura cu domnul Laurenţiu Balint, seful Staţiei Meteo din Calimani şi m-a informat în legatură cu începera acţiunii de eclogizare în zona perimetrului afectet. Se pare ca firma din Germania ce a caştigat licitaţia s-a ţinut de treabă si înca de la sfârşitul anului 2008 au început să pună în practică acţiunile prevăzute în proiect. “Au început lucrările de doi ani, vor darama clădirile dar vor rămane doar câteva importante, îndreaptă haldele de steril, vor face o staţie de epurare. Pe timp de iarnă lucraile au fost sistate dar se vor relua curand. Acţiunile vor mai dura doi ani şi sunt efectuate de către o firma din Germania.”, a declarat şeful Staţiei Meteorologice, Laurenţiu Balint.

   In sprijunul demarării lucrărilor de reconstrucţie, am realizet acest blog. ttp://carieradesulf.blogspot.com/ în cadrul caruia oricine este interesat poate analiza dezastrele din fosta zonă miniară, poate avea acces la mai multe informaţii şi fotografii de la faţa locului şi poate veni cu idei în legatură cu noi metode de ecologizare. Cu speranţa că lucrările vor ajunge la un bun sfârşit, haideţi să susţinem poiectul de ecologizre şi să urmarim împreună evoluţia acestei zone !!!

IV CONCLUZII ŞI PERSEPCTIVE















3.3. METODE DE CERCETARE

   Pentru realizarea prezentei lucrări am folosit diverse metode ce m-au ajutat să determin localizarea şi caracteristicile şi procesele întâlnite pe arealul afectat.


- Observarea, cercetarea şi analiza de teren este metodă principală folosită. Astfel am putut expune caracteristicile, procesele şi perspectivele peisajului afectat şi a zonelor poluate;


                                                                         
    - Observaţii itinerante cu ajutorul căreia am putut analiza fiecare parte a exploatării, din diferite unghiuri şi zone: de la zona propriu-zisă de exploatare până la zona industrială, zona de depozitare sau zona rezidenţială;
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Identificareaa proceselor şi fenomenelor, ca de exemplu prezenţa numeroaselor procese gravitaţionale şi meteorice, atât pe teraselde de exploatare cât şi pe haldele de steril;

 - Metoda comparaţiei zonelor afectate cu cele aflate în echilibru ecologic, din cadrul masivului Călimani, observându-se de la sine diferenţa imensă;
 - Metoda sintezei cu ajutorul căreia am putut reda principalele procedee, procese şi caracteristici;
 - Preluarea informaţiilor de la instituţii avizate, obţinând astfel corectitudinea ştiinţifică a informaţiilor prezentate şi realitatea din orizontul local;
 - Fotografiile făcute la faţa locului - reproduc realitatea dezastrelor din întreaga arie fectată de acţiunile de exploatare şi de urmările acestora.




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Preluarea eşantioanelor de roci specifice zonei şi a probelor de sol, putând astfel să identific, plecând de la tipul de rocă. De asemenea, prin prelevarea probele de sol am determinat ph-ul solului de pe terase şi din zonele limitrofe carierei.
 




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Metode ce cercetare în laborator prin care am determinat aciditatea solului de pe terase şi din zonele limitrofe carierei.

3.2. CERCETARE DE LABORATOR

3.2.1. Determinatea acidităţii solului:

















      3.2.1.1. Din zona carierei: am preluat probe de sol de pe treptele din carieră apoi, într-o eprubetă am amestecat proba de sol cu apă, am agitat până la dizolvare. Pe o hârtie indicatoare de pH am picurat din conţinutul eprubetei. Am putut obderva imediat colorarea hărtiei, putând astfel să compar culoarea hârtiei cu valorile de pe pH-metru. Valoarea înregistrată a fost de 5.0 la hartia albastră şi 6.0 la hărtia galbenă, ceea ce indică o valoare ridicată a acidităţii.
      3.2.1.2. Din zona limitrofă: de asemenea am preluat probe de sol din zona imediat apropiată a carierei. În urma aceluiaşi proces explicat la punctul anterior, am obţinut valori de 5.5 pe hârtia galbenă şi 4.5 la hârtia albastră, ceea ce indică de asemenea valori ridicate ale acidităţii solului.
 Se poate constata că, atât pe suprafaţa carierei cât şi în zonele înconjurătoare solul este puternic afectat, înregistrând valori mari ale acidităţii, lucru ce explică lipsa vegetaţiei pe arii însemnate.

3.1. CERCETARE DE TEREN

   3.1.1 Zona de extracţie propriu-zisă are dimensiuni impresiomante, întinzându-se pe o diferenţă de nivel de aproximativ 400 m, pe o arie de 900 m se succed 16-18 trepte de exploatare, astăzi degradate şi instabile. În funcţie de poziţia zăcământului şi a ramificaţiilor impuse de acesta, în măsura în care era posibil, cei ce au executat proiectul au urmărit înaintaarea exploatării pe trepte circulare, de jur împrejurul zăcământului astfel:
      3.1.1.1.Partea nordică: sunt prezente patru-cinci trepte ce au îlălţimi între 10-25 m. Aceste trepte fiind folosite ulterior ca acces în zona înferioară a săpăturii, coborârea fiind posibilă şi astăzi. De asemenea, la baza lor în extremitatea estică se află un tunel de acces auto, lung de cca. 200 m., inalt şi lat de 6 m. Tunelul făcea legătura între zona “0” a carierei şi haldele de steril Puturosul şi Dumitrelul. Aceasta zonă este puternic afectată de degradare şi instabilitate.Treptele sunt destabilizate, pe înălţimi impresionante, foarte facorabile prăbuşirii, materialul fiind mereu în deplasare. Apa a creat modele împresionante pe roca poroasă:



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
       3.1.1.2. Partea vestică: pe această parte se succed pană la nouăsprezece trepte, urcarea treptelor datorându-se pragurilor de rocă mai dură. Treptele au circumferinţa mai mică odată cu creşterea altitudinii. Înălţimile mai păstrează în oarecare măsură planul de exploatare: începând cu 1420 m cariera a fost săpată în trepte de înălţimi de 10 m astfel încet în intevalul 1560-1420 altitudine, treptele înălţimi de 10 m., iar în în intervalul 1560-1820 altitudine treptele de exploatare au înălţimi ce variază în jurul înălţimii de 20 m., în multe cazuri, câte o treaptă întreagă fiind prăbuşită apărând sub formă de două trepte unite. Echidistanţa între trepte se mai păstrează doar în puţine locuri, fiind de 10 m. În majoritatea cazurilor, treptele sunt prăbuşite iar podurile de terasă (fosta cale de transport), dacă mai există se îngustează şi se măresc în funcţie de cantitatea de material care s-a desprins de pe taluzele teraselor superioare. La baza fiecărui front de terasă se pot observă acumulări de material de toate dimensiunile: de la material fin, la grămezi instabile de bolovani, acestea fiind dovada faptului că această zonă este puternic afectată de procese legate de acţiunea gravitaţiei, toate fiind accelerate de instabilitatea rocilor datorată lipsei vegetaţiei ce ar putea susţine şi fixa solul.




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      3.1.1.3 Partea nordică: se caracterizează prin prezenţa unui număr mai mic de trepte dectât în partea vestică, datorită morfologiei zăcământului. Se poate remarca prezenţa unui număr dublu de terase decât în partea nordică a carierei. Astfel, se poate observa că primele trei terase au podul foarte extins. Urmatoarele opt trepte au înălţimi mai mici decât cele de pe partea nordică sau vestică şi asemănătoare cu cele de pe partea estică. Astfel treptele ating înălţimi de 9 până la 25 metri. În partea superioară, ultimele două trepte nu sunt bine individualizate.
 
 








 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      3.1.1.4. Partea estică: Această zonă reprezintă o ramificaţie de la zona principală, unită ulterior la cota 1560 m.. Se pot remarca şase trepte exterm de prăbuşite şi slab individualizate. De asemanea, ca şi în celelalte zone ale carierei, treptele sunt foarte abrupte, având o declivitate pronunţată fiind influenţată şi de numeroasele prăbuşiri. Treptele sunt destabilizate, favorabile mecanismelor torenţiale şi meteorice.








 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      3.1.1.5. Zona “0”: Talpa carierei se găseşte la altitudine de 1420 m. şi se extinde mai mult spre nord-vest, către tunelul auto. Perimetrul este plat, extins de cca 150 m. diametru. La topirea zăpezii şi în urma ploilor abundente aici este singurul loc unde se mai adună apă (datorită faptului că rocile din carieră sunt foarte poroase şi absorb apa), porţiunea fiind umedă pe tot parcursul anului. În cadrul acestui perimetru se observă acţiunea proceselor gravitaţionale şi meteorice ce au creat şanţuri în direcţia de curgere a apelor. Punctul “0” al carierei comunică cu haldele de steril din partea nordică a carierei prin intermediul tunelului auto.
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   3.1.2. Zone de depozitare (haldele de steril): În urma extracţiei şi prelucrării sulfului, a rezultat material nefolositor ce a fost depozitat, în conformitate cu un plan, în patru mari zone, limitrofe arealului carierei. În total, aceste iazuri de steril şi halde de steril însumează 200 de hectare de material ce în prezent este despădurit, deci destabilizat. Apele de ploaie şi topirea zăpezii determină transportul materialului catre bazele haldelor, repectiv către alte zone, din ce în ce mai multe, ce vor fi afectate de aciditatea sulfului şi de prezenţa rocilor.

      3.1.2.1. Halda de steril Puturosu: Prima mare haldă, Puturosu este poziţionată în partea nord-estică a carierei. Pe partea sa nord-vestică, această impresionantă haldă se steril se desfăşoară pe cinci trepte, cu înălţimi impresionante de până la 10-20 m. De asemenaea, în cea mai mare parte, această haldă este responsabilă de poluarea râului Neagra Şarului (pe o lungine de 45 km) ce-şi are izvoarele în apropiere şi cursul imediat lângă. Halda de steril Puturosu este cea mai mare şi continuă să fie neîmpădurită, lipsei vegetaţiei, ce are triplă acţiune: măreşte coeziunea solului prin sistemul de rădăcinie, dţine o parte din apă pe frunze, ramuri, împiedică concentrarea apei pe canale de scurgere. Astfel este favorizeazată apariţia deplasărilor şi curgerilor de materiale de pe treptele superioare către baza fronturilor.




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




















   3.1.2.2. Halda de steril Dumitrelu: Halda Dumitrelu este mai mică şi se află poziţionată în nord-vestul carierei, sub şi în spatele platformei industriale. Se desfaşoară pe patru trepte, fiecare de câte 8-10 m. Pe alocuri, pe aceasta haldă se poate remarca prezenţa vegetaţiei. Materialul depozitat aici era adus prin tunelul de la baza carierei, cu ajutorul basculantelor.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      3.1.2.3. Halda de steril Pinu: Cea de a treia haldă de steril poartă numele de halda Pinu şi se află poziţionată în spatele carierei, pe partea vestică. Este mult mai stabilă decât cele două prezentate, vegetaţia este pe alocuri prezentă. Drumul de accees către zona superioară a carierei şepuieşte, pe lunginea cea mai mare, pe suprafaţa acestei halde.
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      3.1.2.4. Haldada steril Ilva: A patra haldă, Ilva se află pe partea sudică a crestei, pe direcţie pararelă cu cariera. Puternica sa instabilitate se manifestă prin numeroase procese de prăbuşire şi şiroire, materialul destabilizat plecând la vale pe pantele sale. În comparaţie cu halda de steril Puturosul, aici se mai întâlnesc rar pâlcuri de vegetaţie, extizându-de odată cu tercerea timpului. Se poate observa o tentativă de împădurire dar s-a constatat un lucru: odată rădăcilile ajunse la zăcământul acid, copacul se pfileşte.




























































   Aceste depozite de steril se întind pe aproximativ 180-200 de hectare, porţiune ce reprezentată de soluri puternic afectate, erodate, pouate, infertile, în mare parte despădurite (90%), ce se prezintă sub forma unor peisaje alterate.


   3.1.3. Fosta platformă industrială: Se caracterizează prin prezenţa a numeroase clădiri dezafectate, ce reprezintă fostele uzine industriale. Începand din anul 1970 aici se topea roca, se producea şi se prelucra sulful. Uzinele erau construite pe patru trepte, fiecare treaptă conţinând clădiri importante în care, roca adusă de la carieră era topită, separată, măcinată, tratată, prelucrată şi transportată. În prezent această zonă prezintă risc însemnat, clădirile fiind în totalitate părasite, instabile şi deteriorate. Reprezintă un factor foarte poluant, tote aceste clădiri ocupând spaţii însemnate care ar putea fi valorificate în alte scopuri.

































   3.1.4. Fosta zonă rezidenţială: Pentru cei 2000 de muncitori care au lucrat la carieră în cei peste 30 de ani în care s-au desfăşurat exploatările şi prelucrările de sulf, s-a construit practic un întreg oraş ce astăzi este dezafectat. Se caracterizează printr-un număr impresionant de 19 cladiri mari şi blocuri înalte ce au de la 2 la 6-8 etaje, numeroase căsuţe şi construcţii. Cladirile mijlocii sunt construite pe opt trepte, două câte două iar blocul mare, încă neterminat în momentul abandonării, este construit pe trei trepte. Totate cladirile sunt sub aspectul degradării şi prăbuşirii. Această arie ar putea fi împădurită, valorificată. În caracterizarea peisajului dezolant din zonă, acest oraş îşi spune bine cuvântul. Problema clădirilor apare în cazul demolărilor deoarece se spune ca au fost construite pentru a rezista la cela mai puternice cutrenure şi aceasta datorită faptului ca erau construite într-o zonă în care se detona frecvent.














   3.1.5. Râul Neagra Şarului şi comuna Şarul Dornei : comuna Şarul Dornei se întinde până aproape de confluenţa pârâului Hăitii cu râul Şarul Dornei. Râul işi are obârşia în craterul vulcanic şi îşi adună apele de pe flancul nordic. Izvorăşte de sub Voievodeasa şi Bradul Ciont, de la înălţimea de cca. 1700 m. Are un bazin foarte ramificat, cu mulţi afluenţi, diverse cascade: "Duruitoarea de pe Băiuca", cascada Reţitişului etc. Primeşte numeroşi afluenţi ce izvorăsc de sub vârfurile cele mai înalte ce delimitează craterul vulanic şi fosta exploatare minieră: Reţitiş, Pietiucelul, Dumitrelul, Tarnniţa, Paltinul, Hîrlea, Băuca, Pârâul Ţiganului, Pârâul Hăitii. Râul este poluat pe toata lunginea sa – 45km, apa fiind inutilizabilă. Depresiunea Şarului este de asemenea afectată de poluarea acestui râu. Râul Neagra Şarului se varsă în râul Bistriţa. De asemenea viaţa acvatică lipseşte dorită acidităţii ridicate a apei (4.5 pH). Se înregistrează depăşirea ale concentraţiilor maxime admisibile la fier, mangan şi sulfaţi. Această problemă ar putea fi soluţionată atat prin plantarea vegetaţiei în zona carierei, prin devierea afluenţior ce izvorăsc din această arie sau prin efectuarea unor baraje.

    3.1.6. Pârâul Puturosul şi Lacul Iezerul Reţitişului: Pârâul îşi are obârşia în lacul Iezerul Reţitişului, este puternic sulfizat, demunirea sa fiind dată de mirosul puternic de sulf dar şi de prezenţa acestuia pe cursul său. Se poate observa culoarea portocalie a apei, culoare dată de prezenţa sulfaţilor în cantităţi considerabile. Am observat pe parcursul râului că încă se pot întâlni peşti, ceea ce înseamnă că încă există speranţa ca acest râu să revenă la calităţile optime iniţiale.

3.1.7. Alte zone afectate:
   Din cauza degajării sulfului, o suprafaţă de mai bine de doi kilometri de jur-împrejurul fostei cariere de exploatare, este afectată de prezanţa sulfului, calitatea factorilor de mediu este afectată. Am putut remarca lipsa vegetaţiei dar şi mirosul neplăcut din aer.
   Dovada faptului că pulberile de sulf sunt împrăştiate de către vânt este dată de culoarea zăpezii din zonele limitrofe carierei iar prin fotografii am reuşit să surprind acest lucru.




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
• Sulful se degajă în aer sub formă de dioxid de sulf şi trioxid de sulf. Aceştia în combinaţie cu apa de ploaie formează acidul sulfuros (1) şi acidul sulfuric (2) :


(1) SO2 + H2O → H2SO3 (2) SO3 + H2O → H2SO4

 Această combinaţie duce la formarea ploilor acide cu un efect devastator asupra vegetaţiei, faunei dar şi asupra vieţii omului. Ca urmare se poate remarca lipsa vegetaţiei pe arii însemnate.
• Grotele Luanei: au fost descoperite în urma prospecţiunilor miniere astfel, s-a decoperit fenomenul unic în lume: vulcanocarstul. În anul 1973 aceste peşteri au fost declatate monumente ale naturii. Lucrările miniere le-au distrus în totalitate, din întreg fenomenul rămânând doar un mit.
• Lacul de retenţie Dumitrelul ce înainte reprezenta un important rezervor de apă, acum este puternic afectat de rezultatele exploatării din carieră. Lacul acum secat, se află pe râul Dumitrelul afluent al râului Neagra Şarului.
• Apele reziduale cu conţinut de motorină, înainte de a fi deversate trebuiau să fie epurate (după omologarea din 20.05.1984) de asemenea, numeroasele ape ce străbat zona se infiltrează până la pânza freatică, poluând zone întregi .

   3.1.8. Procese de eroziune întâlnite în zona carierei:
      3.1.8.1. Dezagregare şi alterare chimică: este o acţiune complexă pe care aerul, apa încărcată cu diverse substanţe o exercită asupra rocilor producând transformarea profundă, impregnându-i caracterul acid (determinat la capitolul cercetare de laborator). Rezultă un depozit cu grosime diferită, cu structură şi alcătuire deosebită faţă de roca din care a provenit, materialul având aspect nisipos. Este rezultat din dezagregarea şi alterarea stratelor, în condiţii de temperatură şi umezeală.




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      3.1.8.2. Prăbuşiri şi deplasări uscate de bolovani, roci şi masă fină, pe pantele golaşe. Prabuşirile au loc individual: lent, brusc (au viteză mare într-un interval de timp definit), sau în masă când cantităţi îndemnate de roci se deplasează de pe stratele superioare gravitaţional, uneori prebuşindu-se trepte întregi.
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      3.1.8.3. Tasărea: este un proces gravitaţional lent ce se realizează în special în depozitele afânate, cu porozitate ridicată, ce permit circulaţia apei pe verticală, din cadrul teraselor. Circulaţa apei pe verticală determină antrenarea particulelor fine şi a elementelor luate în soluţie către baza acestora, mărind volumul spaţiilor goale de la partea superioară, slăbind legăturile dintre elmente. Particulele acum instabilizate vor avea tendinţa de a se rearanja determinand morfologii noi ale spaţiilor pe care are loc procesul.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      3.1.8.4. Pluviodenudare: apa provenită din topirea zăpezii şi din ploi exercită asupra materialului cu structură prăfoasă şi bolovănoasă, o acţiune diversă, datorată atât izbirii şi îndepărtării materialului cât si procesului de spălare în suprafaţă. Arealul de producere a procesului de pluviodenudare este ridicat datodită lipsei covorului vegetal protector.


      3.1.8.5. Spălare în suprafaţă: pânzele de apă antrenează materialul slab coeziv, despădurit, în condiţiile producerii unor ploi bogate sau în condiţiile topirii bruşte a zăpezii, ducând la îmbibarea orizonturilor de sol şi ulterior la scurgerea lor pe panta frunţii de terasă.




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      3.1.8.6. Alunecări de teren: au frecvenţă foarte mare datorită existenţei condiţiilor potenţiale: roci instabile, permeabile, pantă - datorită exploatării pe nivele de altitudine; condiţii preliminare: prezenţa rocilor alterate, sfărâmicioase, permeabile şi condiţii de declanşare: materialul destabilizat fiind antrenat de apa din ploi şi de topirea zăpezii. Toate acestea au un proces mai accelerat datorită faptului că vegetaţia lipseşte cu desăvârşire, solul nefiind nesusţinut iar apa meteorică neabsorbită, fiind adesea prezente inundaţiile.


      3.1.8.7. Curgeri de pietre şi de noroi: favorizat de lipsa vegetaţiei şi structura rocilor silicioase, slab coezive. Apa pătrunde în jurul particulelor de sol, micşorează coeziunea iar frecarea face posibilă deplasarea pe pantă sub impulsul gravitaţiei.




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      3.1.8.8. Şiroire şi torenţialitate: de asemenea, aceste procese sunt foarte întâlnite, pe toate treptele exploatării. Au apărut pe frontul teraselor, în urma scurgerii apelor meteorice. Se pot observa foarte bine în fotografiile făcute la faţa locului, atat în partea vestică cât şi de jur-împrejurul carierei, formele modelate ale teraselor ce au căpătat aspecte ce dovedesc scurgerea apelor din ploile torenţiale. Structura rocilor alterate, permeabile şi destabilizate a determinat formarea şanţurilor de scurgere.